De Wipwei

Dertig hoogwaardige stadswoningen

De Wipwei is als eerste deelplan van Stadsoevers gerealiseerd en bestaat uit 30 hoogwaardige stadswoningen. Het woningaanbod is een combinatie van geschakelde woningen met twee-, drie- en vierkappers die op een luchtige manier naast elkaar staan.

 

Door de variatie van huizen met puntdaken en platte daken ontstaat een divers straatbeeld. De Wipwei is voor mensen met lef en die van onderscheidende architectuur houden. Vanaf de stoep sta je zo in het groen, omringd door bomen, waterpoelen en een bijzondere speelplek.

Sfeervol wonen

Elke woning in de Wipwei is weer anders maar toch vormt de straat één geheel. De huizen hebben grote, hoge ramen, dat geeft veel licht. Aan de voorkant loopt een brede, Delftse stoep met ruimte om een bankje neer te zetten.

'We vielen voor de sfeer van de wijk en de huizen in de Wipwei, we werden er gewoon verliefd op.'

Spelen in het groen

De Wipwei is een belangrijke schakel in de ecologische verbindingszone. Zes oude bomen staan fier tussen de nieuwe bosjes en planten. Met een paar stappen sta je vanaf de stoep midden in het groen; loop, skate, step of fiets via de twee verharde paden rondom de waterpoelen. Vanaf hier heb je een mooie doorkijk naar het Zwaaigat.

Stiekem van het pad af mag ook, lekker achter libellen aanrennen, kikkervisjes vangen of van de hellinkjes afrollen. Klim, hang en schommel op het speeltoestel. Het toestel is rond van vorm, als ode aan de gashouder die hier vroeger stond. Trek je laarzen aan en ren over de stapstenen door de grote poel. Of tel hoeveel egels, kikkers en salamanders door de dierentunnels onder de weg (faunapassages) naar de Beekblokken lopen.

Wonen

30 huizen, 100% gasloos

Groen

5 waterpoelen, 2 faunapassages, kleine tunnels onder de weg voor egels, kikkers en salamanders.

 

Het water in de poelen is niet altijd even hoog. Bij veel regen wordt het overtollige water namelijk opgevangen in de waterpoelen. Zo’n poel wordt ook wel wadi genoemd: Water Afvoer Drainage Infiltratie.

Duurzaam warmtenet

Begin 2018 had het programma RTL Doe Maar Duurzaam een item over het Smart Climate Grid in Stadsoevers, het duurzame warmtenet dat door restwarmte van afvalverwerker Suez wordt gevoed. In de uitzending aandacht voor 5 verschillende locaties (waaronder de Wipwei) die een schakel vormen in de duurzame opwekking en afname van energie.

 

Begin 2020

Spelen voor jong én oud: sinds begin 2020 staat er een rond toestel van wel 12 meter doorsnee om te klimmen, hangen, glijden, bungelen en schommelen.

Mei 2018

De eersten bewoners draaiden in mei 2018 de sleutel in hun voordeur.

Begin 2017

De eerste paal van de Nieuwe Wipwei ging begin 2017 de grond in.

Meer informatie over Wipwei?

De Wipwei is ontwikkeld door NBU Nederlandse Bouw Unie en ontworpen door architect KOW. Voor meer informatie klik op onderstaande links.

Ruimte voor fietsers

Wonen

Zorg

Cultuur

Groen

Ondernemen

Verblijven

By Roos

Ruimte voor fietsers

Wonen

Zorg

Cultuur

Groen

Ondernemen

Verblijven

By Roos

Ruimte voor fietsers

Wonen

Zorg

Cultuur

Groen

Ondernemen

Verblijven

By Roos