St. Jan Roosendaal

De Sint Jan vormt, samen met het oude raadhuis, het hart van de stad.

Het iconische kerkgebouw is van grote cultuurhistorische waarde voor Roosendaal. In 2003 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Na enkele pogingen de kerk een nieuwe invulling te geven is deze leeg komen te staan. Het Cultuurcluster heeft nu de handschoen opgepakt om dit te behouden voor de Roosendaalse samenleving.

 

De kerk moet weer openbaar toegankelijk worden dankzij een inspirerende functionele invulling, die past bij de historie van de kerk en tegelijkertijd getuigt van een frisse blik op de toekomst. Wij denken dat behoud door gebruik mogelijk is in Roosendaal, staan te popelen om aan de slag te gaan en hopen dat u na het lezen van de plannen net zo enthousiast bent als wij!

Multifunctioneel gebruik

Bij de nieuwe invulling van de Sint Jan wordt ingestoken op multifunctioneel gebruik van de ruimte. Het Cultuurcluster brengt meerdere sociaal-maatschappelijke en culturele initiatieven samen onder één dak. Dit kan gerealiseerd worden door een semipermanente verbouwing. Hiermee wordt bedoeld dat alle aanpassingen aan het gebouw tijdelijk zijn. Mocht er over honderd jaar besloten worden de kerk weer in haar originele staat terug te brengen kunnen alle aanpassingen aan het gebouw worden verwijderd, zonder dat het rijksmonument beschadiging oploopt. Een verbouwing als deze is een groot project, maar ook een duurzame manier om de kerk functioneel te maken zonder afbreuk te doen aan haar erfgoed.

 

Verbouwing

Met de verbouwing worden er drie verdiepingen in de Sint Jan gecreëerd die bestaan uit meerdere glazen units. Deze zijn te huur voor organisaties en personen met een sociaal-maatschappelijke of culturele doelstelling. Het middenstuk van het schip blijft één grote ruimte. Het inrichten van meerdere verdiepingen in de kerk is de enige manier om de verhuurbare units betaalbaar te maken. Door de toevoeging van twee verdiepingen wordt het verhuurbare oppervlak in de kerk groter en de huurprijs daardoor lager. Het maken van transparante units heeft twee grote voordelen. Allereerst wordt de ruimtelijkheid van het pand behouden. Daarnaast creëert het de mogelijkheid voor organisaties om in een eigen ruimte te werken en tegelijkertijd actief betrokken te worden bij de buren.

 

Verhuur

De units in het gebouw kunnen aan verschillende partijen verhuurd worden. Ze zijn multifunctioneel en van verschillende grootte, waardoor er voor uiteenlopende huurders ruimtes beschikbaar zijn. Om huurders genoeg faciliteiten te kunnen bieden richten we daarnaast ondersteunende horeca in de kerk in. We maken we een onderscheid tussen incidentele en vaste verhuur.

Verblijven

We brengen meerdere sociaal-maatschappelijke en culturele initiatieven samen onder één dak en voegen een horecafunctie toe aan het gebouw.

Cultuur

De St. Jan is na de renovatie dé culturele hotspot van Roosendaal. In elke ruimte zie je mensen bezig: ze maken kunst, studeren, bekijken een expositie, volgen een workshop, geven les, bruisen van energie tijdens een vergadering of zijn op een laptop aan het werk. Er is hier duidelijk van alles gaande, en dat verklaart de gezellige drukte in de Sint Jan.

Ruimte voor fietsers

Wonen

Zorg

Cultuur

Groen

Ondernemen

Verblijven

By Roos

Ruimte voor fietsers

Wonen

Zorg

Cultuur

Groen

Ondernemen

Verblijven

By Roos

Ruimte voor fietsers

Wonen

Zorg

Cultuur

Groen

Ondernemen

Verblijven

By Roos