Proeftuinen

De ontwikkeling van proeftuinen in Roosendaal.

Roosendaal bereidt zich voor op de toekomst. Met ByRoos werken we aan een nieuwe invulling van het centrum. Dat doen we samen met bewoners en ondernemers. We gaan het gesprek aan en werken samen aan de ontwikkeling van een stadscentrum waarin het nog prettiger wonen, leven en ondernemen is. Door middel van een aantal proeftuinen onderzoeken we verschillende mogelijkheden in de openbare ruimte met de focus op leefbaarheid, groen en (verkeers)veiligheid.

 

Een proeftuin is een kleine, afgebakende ruimte waarin we de omgeving proberen te verbeteren door tijdelijke aanpassingen. Werken de aanpassingen goed? Dan worden ze definitief. Zo niet? Dan bekijken we met de bewoners en ondernemers hoe we het beter kunnen doen.

 

De proeftuinen bieden de kans om in een korte tijd al een aantal mooie verbeteringen door te voeren in onze stad!

 

“Het allermooiste van de proeftuinen is de samenwerking met inwoners en andere lokale belanghebbenden. Zo denken we samen over de mogelijkheden en gevolgen voor de korte en lange termijn.”

 

We zijn aan de slag gegaan met proeftuinen op het Stationsplein, de Brugstraat, de Burgemeester Prinsensingel, de Dominéstraat/Bloemenmarkt en de Raadhuisstraat.  Alle proeftuinen zijn in de loop van 2023 uitgevoerd. Voor elke proeftuin werden de verbeteringen besproken en werd er vervolgens een plan gemaakt voor de volgende stappen.

Groen

We voegen op verschillende plekken meer groen toe door onder andere boombakken en geveltuintjes.

Verblijven

We maken de proeftuinen aantrekkelijker om te verblijven door zitplekken en meer groen toe te voegen. Er wordt in de Burgemeester Prinsensingel zelfs een jeu-de-boulesbaan aangelegd!

Ruimte voor fietsers

De verkeersveiligheid rondom de proeftuinen wordt verbeterd door bijvoorbeeld het inrichten van een 30-kilometerzone, een eenrichtingsweg of het versmallen van de weg. Zo komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers.

Heb je nog vragen of wil je meedenken?

Heb je nog meer vragen over de proeftuinen of wil jij graag meedenken over een proeftuin in jouw buurt? Neem voor meer informatie contact op.