Stadstuin van Hasselt

De ontwikkeling van proeftuin ‘Stadstuin van Hasselt’ in Roosendaal.

Roosendaal bereidt zich voor op de toekomst. In 2050 willen we dat onze stad klimaatadaptief is. Dat betekent dat we onze omgeving aanpassen naar het veranderende klimaat en de stad groener maken. Met het Roosendaals Ontwikkelprogramma voor Onze Stad, oftewel R.O.O.S. werken we aan een nieuwe invulling van het centrum. Met deze stappen veranderen we van autostad naar woonstad en van stenen stad naar groene stad. Dat doen we allemaal samen met onze inwoners. Zo is in 2022 de parkeerplaats naast De Kring verandert in een mooie en groene stadstuin.

Door bewoners & ondernemers

De tuin ligt in een lagergelegen deel van de stad. Vroeger liep door het gebied een watergang die in verbinding stond met de Roosendaalse Vliet. Dat maakt het een goede plek om regenwater op te vangen. Medewerkers van De Kring, het Tongerlohuys, de eigenaar van de Koetshuistuin en woningcorporatie Alwel hebben als ‘buren’ en toekomstige gebruikers van de tuin meegedacht over het ontwerp.

 

Er is een wadi aangelegd om de stadstuin te beschermen tegen droogte en wateroverlast. Een wadi vangt het regenwater op en voert het vertraagd af via de gracht rondom het Tongerlohuys. Om de tuin verder aan te vullen zijn er verschillende kunstwerken geplaatst. Daarnaast is de omgeving groener gemaakt zodat veel verschillende soorten dieren en insecten zich hier thuis voelen! Met al deze veranderingen is een saaie parkeerplek omgetoverd tot een mooie, groene stadstuin en een prettige plek voor bewoners en bezoekers.

Verblijven

De Stadstuin van Hasselt leent zich perfect voor een fijne wandeling. Het is een oase van rust in onze drukke binnenstad.

Groen

De Stadstuin van Hasselt is klimaatadaptief ingericht. Met onder andere een wadi voor de opvang van regenwater. Daarnaast is rekening gehouden met de biodiversiteit. In dit stukje Roosendaal is ruimte voor planten en insecten.

Cultuur

In de Stadstuin zijn verschillende kunstwerken te vinden. Je vindt er een wisselende expositie. Daarnaast wordt de tuin gebruikt door theater De Kring voor kleinschalige zomerevenementen.

Ruimte voor fietsers

Wonen

Zorg

Cultuur

Groen

Ondernemen

Verblijven

By Roos

Ruimte voor fietsers

Wonen

Zorg

Cultuur

Groen

Ondernemen

Verblijven

By Roos

Ruimte voor fietsers

Wonen

Zorg

Cultuur

Groen

Ondernemen

Verblijven

By Roos