De gemeente Roosendaal zet in op Theater De Kring als zichtbare koploper in de energietransitie. Sinds 2021 is er gewerkt aan een plan om De Kring te verduurzamen en te gebruiken als warmte- en energiebron voor de omgeving: De EnergieKring.
Verbouwen
Om het theater te kunnen blijven gebruiken moet er geïnvesteerd worden in het gebouw. Dit komt doordat de energiekosten stijgen, de regels voor klimaatbeheersing strenger worden en de installatie verouderd is. We hebben ervoor gekozen het gebouw te renoveren. Hierdoor blijven de kosten lager dan bij sloop-nieuwbouw. Doordat de verbouwing en het maken van De EnergieKring tegelijk plaatsvinden, kunnen we ook historische en moeilijk te verduurzamen gebouwen dichtbij het theater van het gas halen.
Verduurzamen
Op de buitenkant van Theater De Kring komen thermische panelen. Dit zijn speciale panelen die zonlicht omzetten in warmte. Die warmte wordt opgeslagen en gebruikt om het theater te verwarmen met een warmtepomp. We wekken meer warmte op dan nodig voor het theater. Daarmee kunnen de Sint Jan en (later) andere panden in de buurt verwarmd worden via De EnergieKring. Dit is een duurzame oplossing voor de lange termijn. Het theater en de deelnemers van het lokale warmtenet houden hun energiekosten laag en er komt minder CO2-uitstoot in de binnenstad.
Vergroenen
Naast de warmtepanelen krijgt De Kring een groene gevel. Dit maakt het gebouw in de zomermaanden minder warm en helpt het om de totale binnenstad minder warm te maken. Een groene gevel zorgt ook voor meer planten en dieren in de omgeving, oftewel betere biodiversiteit. Ook wordt met een trap en brug over het aangepaste gebouw de Stadstuin Van Hasselt makkelijker bereikbaar vanaf het Tongerloplein.
Tijdelijk verhuizen
Tijdens de verbouwing verhuizen Theater De Kring en Museum Het Tongerlohuys tijdelijk naar het EKP-gebouw. Daar kunnen de culturele activiteiten op een aangepaste manier doorgaan.
Meer projecten
ProjectenoverzichtMeer nieuws over De EnergieKring