VOLOP Roosendaal: gezamenlijk de leegstand aanpakken

Ondernemen

De gemeente Roosendaal is in samenwerking met stichting VOLOP Brabant gestart met het project VOLOP Roosendaal. Zij pakken op een creatieve manier de leegstand in de binnensteden aan. Door samen te werken met pandeigenaren, makelaars en lokale partijen wil VOLOP Roosendaal kleinschalige lokale initiatieven tijdelijk een podium bieden in leegstaande panden. Hierdoor worden Roosendaalse initiatieven zichtbaar en blijft de binnenstad levendig.

 

VOLOP Roosendaal gaat in gesprek met eigenaren van leegstaand vastgoed en onderzoekt samen waar mogelijkheden liggen om het pand te voorzien van een nieuwe tijdelijke invulling. VOLOP begeleidt en regelt het gehele proces en neemt op die manier werk uit handen. “De ervaring leert dat vastgoedpartijen vaak willen meewerken, maar zij kunnen hierin niet veel tijd investeren. VOLOP neemt deze rol op zich en gaat op zoek naar de juiste match”, vertelt Maruja Gutierrez, projectleider VOLOP Roosendaal.

 

Het gaat hierbij om culturele en maatschappelijke initiatieven, maar ook startende ondernemers met unieke en vernieuwende concepten. Daarnaast zijn initiatieven vanuit het onderwijs en het verenigingsleven ook van harte welkom. Zij krijgen de kans om zichtbaar te zijn, te experimenteren en om door te ontwikkelen. “Er zijn zelfs initiatieven die uiteindelijk doorgroeien naar een structureel karakter. Dus zowel voor de initiateven als voor de pandeigenaren volop kansen.” Andere VOLOP-gemeenten hebben er een ambachtencentrum, een levende kunstgalerie voor workshops, een culturele broedplaats en een kindertheater bij gekregen.

 

Sanneke Vermeulen, wethouder Economie: “Met creatieve en verrassende invullingen voor leegstaande panden zorgen we dat onze binnenstad aantrekkelijk blijft. Door dit initiatief maken we de creatieve en ondernemende Roosendalers nóg meer onderdeel van hun eigen stad. Mensen gaan niet alleen naar de stad voor aankopen, zij zijn op zoek naar beleving, verrassing en bovenal gezelligheid. Met VOLOP gaan we hier een leuke lokale invulling aan geven waar wij als Roosendalers trots op kunnen zijn.”

 

De komende maanden zullen in het teken staan van contact leggen met alle stakeholders. Op vrijdagmiddag 1 maart vindt de officiële kick off plaats; de Creatieve Wandeling. Hierbij zal wethouder Sanneke Vermeulen het officiële startschot geven. Tijdens deze fysieke wandeling langs leegstaande panden worden de eerste ideeën met elkaar besproken en mensen aan elkaar gekoppeld. De uitnodiging hiervoor volgt in januari. Ook volgt een Roosendaalse website waar informatie te vinden is over de werkwijze en waarop alle deelnemende initiatieven geplaats worden. Algemene informatie is nu alvast te vinden op volopbrabant.nl en binnenkort ook op de sociale media.