Sint Jan: een plek waar het bestaande wordt gekoesterd en het nieuwe wordt omarmd

Cultuur

Wethouder Arwen van Gestel heeft vandaag de omgevingsvergunning voor de verbouwing van de St Jan overhandigd aan Jan-Hein Sloesen, directeur van het Cultuurcluster Roosendaal. Dit is een nieuwe stap in de herontwikkeling van dit monumentale pand. De vergunning ligt vanaf nu zes weken ter inzage, zodat iedereen zijn reactie kan geven op de plannen.

 

Bij het in detail afstemmen van de plannen is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor het monumentale karakter van de St Jan. De plannen zijn daarbij ook voorgelegd aan het Bisdom Breda die goedkeuring heeft gegeven voor dit plan. In de toekomst wordt ingezet op multifunctioneel gebruik van de voormalige kerk. Meerdere sociaal-maatschappelijke en culturele initiatieven worden samengebracht onder één dak. Dit kan gerealiseerd worden door een verbouwing en restauratie van het monument. Alle aanpassingen aan het gebouw zijn tijdelijk. Mocht er op een gegeven moment besloten worden de kerk weer in haar originele staat terug te brengen, dan kunnen alle aanpassingen aan het gebouw worden verwijderd, zonder dat het rijksmonument beschadiging oploopt.

 

Met de verbouwing worden er drie verdiepingen gecreëerd in de Sint Jan. Op de eerste en tweede etage worden meerdere glazen units gerealiseerd. Deze zijn te huur voor organisaties en personen met een sociaal-maatschappelijke of culturele doelstelling. Het middenstuk van de kerk kan verhuurd worden voor grotere evenementen met een maatschappelijk karakter of een concert/voorstelling, maar biedt ook ruimte aan tentoonstellingen en exposities. Daarnaast komt er op de begane grond een podium voor bijvoorbeeld lezingen én er wordt een gedeelte ingericht voor horeca. De achter zijdes van de kerk worden volwaardige entrees zodat er ook een verbinding komt met het Tongerloplein.