Rolf en Tessa: aan de slag met tiny houses

Wonen

Tessa en Rolf werken bij Rezone. Dit bureau begeleidt het project Tiny Oevers Vlietpark. Op Tiny Oevers, in het toekomstige Vlietpark in Stadsoevers, komt een tiental tiny houses. Ontworpen en gerealiseerd door de bewoners zelf, met innovatieve en duurzame technieken. Rolf en Tessa zijn het eerste aanspeekpunt voor de nieuwe bewoners van deze bijzondere plek.

 

“Wij nemen het initiatief voor nieuwe woonexperimenten en helpen deze vorm te geven. Dit zijn vaak nieuwe manieren van wonen en samenwonen. Dit doen we door het hele land. Bureau Rezone is zeker geen traditioneel ontwerpbureau dat alleen een ontwerp oplevert. We helpen ook met het realiseren van het volledige plan. Bij het werven van bewoners, bij het opzetten van een community en het vormgeven van het gebied.”

 

Rezone: een bijzonder en innovatief bureau dat verder gaat dan het ontwerp

Rolf is architect en Tessa heeft veel ervaring met het vormgeven van de openbare ruimte. Waar een traditionele architect alleen de plannen maakt, combineren zij het vormgeven van de gebouwen, de openbare ruimte en het programmeren van die openbare ruimte. Samen met de nieuwe bewoners van het gebied. Zo ontstaat er een compleet plaatje. Een mooi voorbeeld is Minitopia Poeldonk in Den Bosch. Hier is de voormalige milieustraat omgetoverd tot een aantrekkelijk woongebied. Je vindt hier veel verschillende type huizen, van tiny houses tot verplaatsbare huizen. Van kant en –klaar tot zelfgebouwd. Ieder huis op Minitopia Poeldonk kent zijn eigen bijzondere verhaal.  Minitopia is een levend laboratorium met innovatieve, circulaire woonvormen.

 

Met dit project hebben we veel ervaring opgedaan, niet alleen op het gebied van bouwen maar op ook actief vormgeven van de omgeving. Omdat het experimentele plekken zijn om te wonen is (extra) het belangrijk de omgeving, de openbare ruimte, mee te nemen in de vormgeving. Alleen zo creëer je een fijne woonplek.” 

 

Tiny housing: niet zomaar kleine huisjes, maar een hele bijzondere woonplek

Op Tiny Oevers, in het toekomstige Vlietpark in Stadsoevers, komt een tiental tiny houses. Volwaardige, vrijstaande woningen van maximaal 50 m2 met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.  De tiny houses komen in een nieuw woongebied, tussen het Innovitapark en het strand, op loopafstand van het centrum van de stad. “Wat ik persoonlijk het leukste vind, is dat we echt nieuwe dingen realiseren. Maar daarnaast is het ook heel mooi en belangrijk om iedereen een kans te geven. We streven altijd naar betaalbare woningen, zodat ze bereikbaar zijn voor iedereen. Daarin zijn we wel licht idealistisch denk ik! Want hoe mooi is het dat we voor mensen met een kleinere portemonnee ook vrijstaande huizen kunnen realiseren.”

 

“We merken dat er toch veel mensen op zoek zijn naar een plek en omgeving die de traditionele huizenmarkt niet aanbiedt. Door mensen zelf de kans te geven hun woonplek in te richten voorzie je wel in die behoefte. En wanneer mensen dit zelf vormgeven dan voelen zij zich (nog) meer eigenaar van hun woonplek. Wanneer je mensen de kans biedt om hun ding te doen en je zorgt ervoor dat de openbare ruimte daar goed op aansluit dan ontstaan er vaak hele bijzondere gebieden.”

 

Tiny Oevers Vlietpark: Ruimte om dromen in vervulling te laten gaan

“Voor dit mooie nieuwe project hebben we wat kaders gesteld. Natuurlijk is er voldoende ruimte voor nieuwe bewoners om hun eigen ding te doen. Maar om het gebied bij elkaar te laten horen hebben we wel een overkoepelend thema gekozen. Onze inspiratie hiervoor was een het nabijgelegen dorp Wouwse Plantage. Daar staan losse gebouwtjes, midden in het groen. Elk gebouwtje heeft een aantal specifieke, bijna gekke, details. Zo zien we de tiny houses in het Vlietpark ook: kleine huizen in het groen, die passen bij hun omgeving.”

 

“Onze rol bij het ontwikkelen van Tiny Oevers Vlietpark is met name de nieuwe bewoners de ruimte geven om hun dromen in vervulling te laten gaan. We zorgen ervoor dat er een mooi bruisend gebied ontstaat dat zorgt voor reuring. Heel praktisch betekent dit dat we aanspreekpunt zijn voor de nieuwe bewoners, maar ook voor de gemeente. Nieuwe bewoners sluiten met ons een overeenkomst zodat we samen aan de slag kunnen. We bespreken de wensen en ideeën en regelen praktische zaken zoals het aanvragen van een omgevingsvergunning.”

 

“Tijdens de informatieavond hebben we een grote groep enthousiaste mensen ontmoet. De doelgroep is heel breed doordat het een mooie kans is voor iedereen met een specifieke woonwens. Van starters tot senioren. Dus heb je interesse, dan zou ik zeggen: meld je vooral aan en stuur een mooi plan in!”