Nieuwe stap in ontwikkeling van St. Jan

Cultuur

Jan-Hein Sloesen, directeur van het CultuurCluster, heeft maandag in de St. Jan de aannemers bekendgemaakt voor de verbouwing van de voormalige kerk. De Nederlandse Bouw Unie (NBU) en Immens gaan aan de slag met de bouwkundige aanpassingen aan het pand én de technische installaties. “Er waren twee partijen die in de aanbesteding alleen maar tienen scoorden, dus uiteraard gaan we dan voor die partijen”, vertelde Jan-Hein Sloesen.

 

De afgelopen periode heeft er onder andere archeologisch onderzoek plaatsgevonden in de voormalige kerk. Er zijn sleuven in de niet historische vloer van de kerk gemaakt en op verschillende plekken is gegraven tot meer dan twee meter diep. Nadat die in kaart zijn gebracht, kon er een inschatting gemaakt worden van de bouwtijd voor de restauratie en herbestemming. “Vanochtend gingen de deuren weer even open voor dit moment en meteen stonden er mensen binnen. We kunnen niet wachten om in oktober 2025 de deuren van dit pand officieel weer te openen voor de inwoners van Roosendaal, maar ook voor bezoekers vanuit de regio”, aldus Sloesen.

 

Verbouwing
Met de verbouwing worden er drie verdiepingen in de Sint Jan gecreëerd die bestaan uit meerdere glazen units. Deze zijn te huur voor organisaties en personen met een sociaal-maatschappelijke of culturele doelstelling. Het middenstuk van het schip blijft één grote ruimte. Het inrichten van meerdere verdiepingen in de kerk is de enige manier om de verhuurbare units betaalbaar te maken. Door de toevoeging van twee verdiepingen wordt het verhuurbare oppervlak in de kerk groter en de huurprijs daardoor lager. Het maken van transparante units heeft twee grote voordelen. Allereerst wordt de ruimtelijkheid van het pand behouden. Daarnaast creëert het de mogelijkheid voor organisaties om in een eigen ruimte te werken en tegelijkertijd actief betrokken te worden bij de buren.

 

Risico’s nemen
Wethouder Paul de Beer is enthousiast over deze mijlpaal. “Ik ben zelf een geboren en getogen Roosendaler. Mijn oma woonde hier in de buurt en op zondagochtend zat ik vaak met haar in de kerk. Later, toen de St Jan meer een evenementenlocatie werd, ben ik hier ook nog geweest voor huwelijken en partijen, maar dat gaf toch een dubbelgevoel. Ik ben blij dat we de kerk terug gaan geven aan de inwoners. Er is door Jan-Hein en zijn team dan ook hard gewerkt. Veel lof voor de mensen die deze klus aandurven, want als er niemand risico durft te nemen, dan gebeurt er ook niets. Bedankt!”