‘Allebei zijn ze al vaker geïnterviewd de afgelopen jaren over hoe het is om te wonen in Tiny Oevers. Logisch, want zij zijn de eerste bewoners die deze wijk betrokken. Inmiddels wonen Esther, haar man Alex en Aurélie met vriend Cas er alweer een paar jaar en is het tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. We stelden vragen over het wonen in Spoor C, naast Stadsoevers, en legden quotes voor uit interviews die ze destijds gegeven hebben. Hoe gaat het nu met de eerste inwoners van deze nieuwe Roosendaalse wijk?
Eerst nog een korte introductie, vertel eens wat over jullie zelf!
Esther: “Ik ben Esther, 42 jaar en getrouwd met Alex. We zijn allebei gek op reizen, we hebben ook een camper en hebben eerder een jaar door Europa gereisd. We vonden ervaringen altijd al belangrijker dan spullen, dus toen we een plek voor onszelf zochten was de keuze voor een tiny house heel logisch. We woonden daarvoor een tijdje in een eengezinswoning maar we vonden al die extra ruimte gewoon niet nodig.”
Aurélie: “Ik ben Aurélie, 29 jaar en ik woon hier samen met mijn vriend Cas die ik hier heb leren kennen.”
Een Tiny Oevers lovestory? Dat klinkt romantisch!
Aurélie: “Haha ja we hebben elkaar hier leren kennen en hebben samen aan elkaars tiny house gewerkt. Tijdens het klussen merkten we dat we elkaar wel heel leuk vonden en inmiddels wonen we samen in mijn tiny house.”
Jullie zijn de eerste bewoners van Stadsoevers en later Spoor C, jullie zijn echte pioniers dus! Hoe hebben jullie dat ervaren?
Esther: “Ja dat hebben wij ook wel zo ervaren. We hadden allemaal wel een visie toen we hier kwamen wonen en wisten ook dat we die met elkaar moesten realiseren.”
Die visie is volgens mij best goed gerealiseerd? Aan het begin zag ik bij iemand bijvoorbeeld ook een mooie moestuin!
Aurélie: “Die is officieel van Joris, een van de bewoners, maar hij deelt de groenten die hij verbouwt met de rest van ons. Dat is ook wel een mooi voorbeeld denk ik dat we het hier echt samen een fijne woonplek willen maken. En door te laten zien dat wij in de tuin werken en zelf dingen verbouwen hopen we anderen ook weer te motiveren zelf aan de slag te gaan in hun eigen tuin.”
Zijn er ook dingen anders gegaan dan je had verwacht sinds jullie hier wonen?
Esther: “Jazeker, zo hebben we ervaren dat de wijk niet altijd als een woonwijk voelt, omdat er nog niet veel andere huizen om ons heen staan maar bijvoorbeeld wel bedrijven en horeca. Doordat ons park nog redelijk afgezonderd ligt voelden we ons niet altijd even veilig, we zijn daarover in gesprek gegaan met de gemeente en daarna hebben we een hek om onze wijk heen kunnen zetten. Gaandeweg ontdek je zulke dingen en het is fijn dat we het dan ook aan kunnen passen om hier nog fijner te kunnen wonen.”
Interessant om te lezen hoe jullie hier van start gingen en hoe het twee jaar later bevalt om hier te wonen. Laten we verder gaan naar de quotes uit oude interviews met jullie.
Quote van Esther: “We zouden dit huisje best ooit nog eens op een eigen stukje grond willen zetten, hoewel we het ook fijn vinden om dichtbij de stad te wonen.” Hoe denken jullie daar nu over?
Esther: “Eigenlijk nog steeds hetzelfde! We wonen hier heerlijk maar uiteindelijk willen we waarschijnlijk wel een eigen stukje grond, hoewel we wel graag in de buurt zouden willen blijven. Het huis is er geschikt voor overigens, we kunnen het in drie delen opsplitsen en meenemen.”
Quote van Esther: “We willen voor binnen nog meubeltjes ‘upcyclen’ en we willen ook dit gedachtengoed van duurzamer en anders leven blijven uitdragen, door het zelf vanuit die overtuiging te doen.”
Esther: “Dat hebben we best veel gedaan! Zo hebben we de bankjes en tafel die je hier ziet geüpcycled en een nieuw leven gegeven. Buiten hebben we van pallets bankjes gemaakt om op te zitten, de kapstok hebben we ook opgeknapt.” Aurélie: “In huis hebben wij niets meer nodig en hoeven we niets te upcyclen of recyclen, maar met gekregen spullen kijken we wel goed of we er bijvoorbeeld iets moois van kunnen maken voor in de tuin. Die gooien we zeker niet zomaar weg.”
Quote van Aurélie: “Zo hadden we laatst een meeting waarbij werd geopperd om duurzaam wc-papier te bestellen. Het is heel fijn dat ik hier nog stappen kan zetten om weer een beetje beter te worden in duurzaam leven en kan sparren met de andere bewoners.”
Aurélie: “Haha het duurzame wc-papier is er (nog) niet gekomen maar op andere manieren zijn we wel heel duurzaam bezig! Zo hebben we een groencommissie waarmee we bijvoorbeeld een gezamenlijke grasmaaier hebben aangeschaft waar iedereen gebruik van kan maken. En een van onze buren is heel goed in tuinieren, van hem leren we ook veel over het verbouwen van eigen groenten en fruit. Op die manier leven we op een duurzame manier samen. Ons nieuwe doel is nu om de tuin mooier en diervriendelijker te maken, bijvoorbeeld door insectenhuisjes te plaatsen.”
Quote van Aurélie: “Het gebied is nog volop in ontwikkeling, ik heb al duizend ideeën bedacht hoe we de omgeving nog aantrekkelijker kunnen maken. Samen met alle ondernemende mensen die hier wonen lijkt het ons super leuk om mensen hier te kunnen ontvangen en iets zelfgemaakts aan te bieden, bijvoorbeeld met groente uit eigen tuin of een heerlijke koffie.”
Esther: “Nou Aurélie komt ons als bewoners wel regelmatig koekjes brengen als ze weer eens wat lekkers gebakken heeft en Joris deelt dus zijn zelf verbouwde groenten met ons. Of de een verbouwt munt en de ander aardbeien en dat wordt dan tegen elkaar geruild. Maar het liefst zouden we vaker een rondleiding doen aan mensen die onze manier van leven interessant vinden. Vorig jaar hebben we een keer een open dag georganiseerd en dat zouden we graag vaker doen. Wij leren al veel van elkaar onderling, die kennis zouden we ook graag verder delen.”
Quote van Aurélie: “Als ik langs het water fiets voelt het als vakantie en mijn huisje voelt aan als een vakantiehuisje.”
Aurélie: “Dat gevoel heb ik nog steeds wel! Je leeft zoveel buiten, dat voelt echt als vakantie. Zeker als je het vergelijkt ten opzichte van wonen in een appartement.” Esther: “Ik herken dat wel en zeker als de rest van Stadsoevers straks vorm krijgt wordt de rest ook gezelliger. Dit gebied heeft veel potentie en met de komst van de andere wijken wordt het straks meer een geheel. Wij kijken er naar uit in ieder geval!”